Mazurki w wykonaniu klasy III

IMG_1857

Wielkanoc to radosne święto, a dla chrześcijan najważniejsze święto w roku. Religijny wymiar tego święta wzbogaca budząca się do życia przyroda. Jest to święto ruchome, obchodzone w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca, czyli pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia. W tym roku przypada 27 i 28 marca. Pierwszego dnia Wielkanocy rodzina spotyka się przy obficie zastawionym stole  na uroczystym śniadaniu. Po podzieleniu się święconym wszyscy składają sobie życzenia zdrowia i pomyślności. Na wielkanocnym stole najważniejsze miejsce zajmuje baranek, a także jajko – symbol odradzającego się życia. Nie może zabraknąć też słodkich wypieków. Królują różnego rodzaju baby, serniki i kolorowe mazurki. Uczniowie klasy trzeciej w ramach świątecznych przygotowań też piekli słodkości.

Przy przygotowywaniu ciasta musieli sięgnąć po umiejętności matematyczne – obliczyć wagę produktów potrzebnych do wypieków. Potem wykrawali z kruchego ciasta mazurki w kształcie jajek, piekli je, a następnego dnia wspaniale ozdabiali. Oto efekty ich pracy.

Dorota Gronczewska

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: